I.I. Tivadar Petru. Toate drepturile rezervate 2019.

Ce este mierea ecologică?

 

Simplu spus, mierea ecologică este un produs cu origine şi traseu de producţie strict monitorizate, pentru a exista certitudinea că în produsul final nu există niciun fel de substanţe (sau urme de substanţe) chimice nocive pentru om.

 

Mai pe larg, spre deosebire de mierea convenţională, cea ecologică este controlată în toate etapele de producţie, pentru a avea siguranţa purităţii ei. Câteva dintre cerinţele pentru ca un produs apicol să primească certificarea bio sunt următoarele:

  1. Stupinele trebuie să fie amplasate doar în zone nepoluate (albinele zboară pe o distanţă de maxim 5 km în jurul stupului), nu în proximitatea oraşelor, uzinelor sau şoselelor aglomerate. De asemenea, pe culturile de pe care albinele adună nectar nu trebuie să se facă stropiri cu erbicide sau pesticide, şi să fie, la rândul lor, ecologice.
  2. Nu este permis ca albinelor să li se administreze antibiotice (da, şi albinele au boli care necesită intervenţia apicultorului) sau tratamente cu substanţe ce nu se găsesc în mod natural în miere.
  3. Stupii trebuie să fie construiţi doar din lemn netratat chimic şi acoperiţi cu vopsele naturale.
  4. Ceara din faguri trebuie să provină doar de la stupi bio.
  5. Pe întreg parcursul procesului de producţie, mierea nu trebuie să vină în contact decât cu utilaje sau vase din inox.

 

Îndeplinirea tutror acestor  condiţii, dar nu numai, sunt strict monitorizată de un organism de inspecţie şi certificare, în cazul nostru  S.C. Ecoinspect S.R. L.

I.I. Tivadar Petru. Toate drepturile rezervate 2019.